Space0139.png

Wat is de IDDSI?

Wereldwijd hebben 590 miljoen mensen moeite met kauwen en/of slikken (dysfagie). Tekenen van dysfagie zijn onder andere verslikken, longontsteking, verminderde eetlust en hoesten. Om op een veilige wijze voldoende eten en drinken binnen te krijgen, kan het nodig zijn om een aangepast dieet te volgen. De logopedist geeft advies over welke aanpassingen gemaakt kunnen worden aan dranken en voeding om veilig te kunnen blijven eten en drinken. Tot voor kort waren er verschillende namen voor verschillende diktes (consistenties) van voeding en dranken. Hierdoor ontstond verwarring; want zijn alle 'siroopdiktes' overal op de wereld even dik? En 'karnemelkdikte' of 'honingdikte' of 'nectardikte'... Hoe dik is dat eigenlijk?

Aan deze verwarring wil de "IDDSI" een eind maken. IDDSI staat voor "International Dysphagia Diet Standardisation Initiative" en is opgericht in 2013 (www.iddsi.org). Het betreft een internationale samenwerking van professionals uit de gebieden voeding & diëtetiek, logopedie, ergotherapie, verpleging, patiëntveiligheid, voedingswetenschappers en technologie. Het doel van de IDDSI is de patiëntveiligheid rondom het slikken vergroten. Om dit doel te behalen is het nodig dat iedereen over de hele wereld dezelfde taal spreekt over consistenties. Hiervoor heeft de IDDSI een raamwerk ontwikkeld dat uit acht levels in verschillende kleuren, cijfers en termen bestaat:​​

0. Dunvloeibaar

1.  Licht vloeibaar

2. Matig vloeibaar

3. Dikvloeibaar

4. Zeer dikvloeibaar/glad gemalen

5. Fijngemalen en smeuïg

6. Zacht en klein gesneden

7. Normaal/makkelijk te kauwen.

​​

Naast dit raamwerk met levels, kleuren en nummers heeft de IDDSI ook simpele, snelle en objectieve testmethoden ontwikkeld: de spuitjestest, de vorktest en de lepeltest. Met deze testmethoden kunnen dranken en voeding worden ingedeeld binnen het raamwerk. Zo kan op ieder moment, binnen enkele seconden, gecontroleerd worden of de drank of de voeding voldoet aan het, door de logopedist, geadviseerde IDDSI level. Let op: het is belangrijk dat de testen op de juiste wijze worden uitgevoerd en geïnterpreteerd. ​​

Testmethoden

Spuitjestest


Benodigdheden: Twee geschikte* spuitjes, vloeistof en een stopwatch * Geschikte spuitjes zijn BD#300912 en BD#305959 Werkwijze

  1. Verwijder de zuiger
  2. Bedek de spuitmond met uw vinger
  3. Vul het spuitje met 10 ml. vloeistof
  4. Start de stopwatch en haal tegelijkertijd uw vinger van de spuitmond af
  5. Bedek op 10 sec. de spuitmond weer met uw vinger
  6. Lees af hoeveel vloeistof er nog in het spuitje zit
Interpretatie
  • Level 0: Na 10 sec. blijft een inhoud van < 1ml achter in de spuit
  • Level 1: Na 10 sec. blijft een inhoud van 1 tot 4ml achter in de spuit
  • Level 2: Na 10 sec. blijft een inhoud van 4 tot 8ml achter in de spuit
  • Level 3: Na 10 sec. blijft een inhoud van ≥ 8ml achter in de spuit
Bekijk deze youtube video's voor meer informatie: IDDSI Flow Test Instructions IDDSI Flow Test Comparison Level 1-3




Vork-druppel-test


Benodigdheden: een vork en vloeistof of voedsel. Werkwijze

  1. Leg voedsel of drank boven op de vork
  2. Houd de vork iets omhoog en kijk wat er gebeurt
​​ Interpretatie
  • Level 3: Druppelt langzaam tussen de tanden van een vork door.
  • Level 4: Druppelt of loopt niet continue door de tanden van een vork.
  • Level 5: Druppelt of loopt niet door de tanden van een vork.
Bekijk deze youtube video's voor meer informatie: IDDSI Flow Test and Fork Drip Test IDDSI Fork Drip Test IDDSI Fork Pressure, Fork Drip, Spoon Tilt, Chopstick, and Finger Tests




Vork-druk-test


Benodigdheden: een vork en voedsel. Werkwijze

  1. Leg het voedsel op een platte ondergrond
  2. Druk de tanden van de vork in het voedsel
  3. Kijk wat er gebeurt
Interpretatie
  • Level 6: Het voedsel moet volledig 'pletbaar' zijn en de oorspronkelijke vorm niet terugkrijgen.
Bekijk deze youtube video's voor meer informatie: IDDSI Fork Pressure, Fork Drip, Spoon Tilt, Chopstick, and Finger Tests IDDSI Fork Pressure, Chopstick and Finger Tests




Lepel-test


Benodigdheden: een lepel en vloeistof of voedsel. Werkwijze

  1. Leg het voedsel of de drank op de lepel
  2. Kijk wat er gebeurt
  3. Kantel vervolgens de lepel
  4. Kijk hoe en of het voedsel of de drank van de lepel af valt
Interpretatie
  • Level 4: Voedsel/drank behoud zijn vorm op de lepel. Valt gemakkelijk van een gekantelde lepel. Mag niet stevig of plakkerig zijn.
  • Level 5: Voedsel behoudt zijn vorm op een lepel. Valt gemakkelijk van de lepel als deze (lichtjes) is gekanteld. Mag niet stevig of plakkerig zijn.
Bekijk deze youtube video's voor meer informatie: IDDSI Spoon Tilt Test ​IDDSI Fork Pressure, Fork Drip, Spoon Tilt, Chopstick, and Finger Tests





Tips en weetjes
  • Niet volledig gladde smoothies (bijv. door kiwipitjes) vallen onder IDDSI level 7.

  • Steeds meer organisaties zijn bezig met de implementatie van de IDDSI.

  • Met perziken uit blik kunnen alle IDDSI levels nagemaakt worden.

  • Temperatuur heeft invloed op de dikte van dranken en voeding.

  • Versheid heeft invloed op de dikte van dranken en voeding.

  • Bijna iedere vork heeft 4mm ruimte tussen de tanden.

  • Niet alle spuitjes zijn geschikt voor de spuitjestest.

  • Een boterham valt onder IDDSI level 7. 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de IDDSI, de testmethoden en de implementatie op: