top of page
Space0139.png

Wat is de IDDSI?

Wereldwijd hebben 590 miljoen mensen moeite met kauwen en/of slikken (dysfagie). Tekenen van dysfagie zijn onder andere verslikken, longontsteking, verminderde eetlust en hoesten. Om op een veilige wijze voldoende eten en drinken binnen te krijgen, kan het nodig zijn om een aangepast dieet te volgen. De logopedist geeft advies over welke aanpassingen gemaakt kunnen worden aan dranken en voeding om veilig te kunnen blijven eten en drinken. Tot voor kort waren er verschillende namen voor verschillende diktes (consistenties) van voeding en dranken. Hierdoor ontstond verwarring; want zijn alle 'siroopdiktes' overal op de wereld even dik? En 'karnemelkdikte' of 'honingdikte' of 'nectardikte'... Maar hoe dik is dat eigenlijk?

Aan deze verwarring wil de "IDDSI" een eind maken. IDDSI staat voor "International Dysphagia Diet Standardisation Initiative" en is opgericht in 2013 (www.iddsi.org). Het betreft een internationale samenwerking van professionals uit de gebieden voeding & diëtetiek, logopedie, ergotherapie, verpleging, patiëntveiligheid, voedingswetenschappers en technologie. Het doel van de IDDSI is de patiëntveiligheid rondom het slikken vergroten. Om dit doel te behalen is het nodig dat iedereen over de hele wereld dezelfde taal spreekt over consistenties. Hiervoor heeft de IDDSI een raamwerk ontwikkeld dat uit acht levels in verschillende kleuren, cijfers en termen bestaat:​​

78670049_2674002976025250_91807080565293

0. Dunvloeibaar

1.  Licht vloeibaar

2. Matig vloeibaar

3. Dikvloeibaar

4. Zeer dikvloeibaar/glad gemalen

5. Fijngemalen en smeuïg

6. Zacht en klein gesneden

7. Normaal/makkelijk te kauwen.

​​

Naast dit raamwerk met levels, kleuren en nummers heeft de IDDSI ook simpele, snelle en objectieve testmethoden ontwikkeld: de spuitjestest, de vorktest en de lepeltest. Met deze testmethoden kunnen dranken en voeding worden ingedeeld binnen het raamwerk. Zo kan op ieder moment, binnen enkele seconden, gecontroleerd worden of de drank of de voeding voldoet aan het, door de logopedist, geadviseerde IDDSI level. Let op: het is belangrijk dat de testen op de juiste wijze worden uitgevoerd en geïnterpreteerd. ​​

  • Spuitjestest
    Benodigdheden: Twee geschikte* spuitjes, vloeistof en een stopwatch *Geschikte spuitjes zijn BD#300912 en BD#305959 ​ Werkwijze Verwijder de zuiger Bedek de spuitmond met uw vinger Vul het spuitje met 10 ml. vloeistof Start de stopwatch en haal tegelijkertijd uw vinger van de spuitmond af Bedek op 10 sec. de spuitmond weer met uw vinger Lees af hoeveel vloeistof er nog in het spuitje zit ​ Interpretatie Level 0: Na 10 sec. blijft een inhoud van < 1ml achter in de spuit Level 1: Na 10 sec. blijft een inhoud van 1 tot 4ml achter in de spuit Level 2: Na 10 sec. blijft een inhoud van 4 tot 8ml achter in de spuit Level 3: Na 10 sec. blijft een inhoud van ≥ 8ml achter in de spuit ​ Bekijk deze youtube video's voor meer informatie: IDDSI Flow Test Instructions IDDSI Flow Test Comparison Level 1-3
  • Vorkdruppeltest
    Benodigdheden: een vork en vloeistof of voedsel. ​ Werkwijze Leg voedsel of drank boven op de vork Houd de vork iets omhoog en kijk wat er gebeurt ​​ Interpretatie Level 3: Druppelt langzaam tussen de tanden van een vork door. Level 4: Druppelt of loopt niet continue door de tanden van een vork. Level 5: Druppelt of loopt niet door de tanden van een vork. ​ Bekijk deze youtube video's voor meer informatie: IDDSI Flow Test and Fork Drip Test IDDSI Fork Drip Test IDDSI Fork Pressure, Fork Drip, Spoon Tilt, Chopstick, and Finger Tests
  • Vorkdruktest
    Benodigdheden: een vork en voedsel. ​ Werkwijze Leg het voedsel op een platte ondergrond Druk de tanden van de vork in het voedsel Kijk wat er gebeurt ​ Interpretatie Level 6: Het voedsel moet volledig 'pletbaar' zijn en de oorspronkelijke vorm niet terugkrijgen. ​ Bekijk deze youtube video's voor meer informatie: IDDSI Fork Pressure, Fork Drip, Spoon Tilt, Chopstick, and Finger Tests IDDSI Fork Pressure, Chopstick and Finger Tests
  • Lepelkanteltest
    Benodigdheden: een lepel en vloeistof of voedsel. ​ Werkwijze Leg het voedsel of de drank op de lepel Kijk wat er gebeurt Kantel vervolgens de lepel Kijk hoe en of het voedsel of de drank van de lepel af valt ​ Interpretatie Level 4: Voedsel/drank behoud zijn vorm op de lepel. Valt gemakkelijk van een gekantelde lepel. Mag niet stevig of plakkerig zijn. Level 5: Voedsel behoudt zijn vorm op een lepel. Valt gemakkelijk van de lepel als deze (lichtjes) is gekanteld. Mag niet stevig of plakkerig zijn. ​ Bekijk deze youtube video's voor meer informatie: IDDSI Spoon Tilt Test ​IDDSI Fork Pressure, Fork Drip, Spoon Tilt, Chopstick, and Finger Tests
Meer informatie

Over de IDDSI en de testmethoden

  • Klik hier voor de officiële IDDSI website

  • Klik hier voor de officiële IDDSI instructiefilmpjes​

  • Klik hier voor de officiële Nederlandse vertaling van de IDDSI

  • Klik hier voor de officiële Nederlandse vertaling van de testmethoden

Over de implementatie in Nederland

  • Klik hier voor de Facebook-pagina: IDDSI Implementatie NL

  • Klik hier voor de LinkedIn-pagina: IDDSI Implementatie NL

  • Klik hier voor de podcast Het Slikkanaal over de IDDSI​

Over cursussen over IDDSI

  • Klik hier voor de IDDSI cursus van Eric Jan de Smaakman

Over IDDSI-proof kookboeken en recepten 

  • Klik hier voor het kookboek STERK

  • Klik hier voor recepten op de website "Als Eten Even Moeilijk Is" van de PVHH

Overig

bottom of page